Forkælet i tre uger: Jianshui

Vi har jo kørt rundt i Yunnan og været i rigtig mange byer, men vi har været i Jianshui i tre uger alt i alt. Det er her Xiaoxias forældre bor, så de har også fået en masse tid sammen med børnebørnene. Og jeg har næsten været en af dem! Det har været et sted, hvor vi har slappet af ind i mellem alle vores ture rundt omkring. Der er virkelig blevet sørget for os – for vi er jo kommet hele vejen fra Danmark… Vi har fået god mad hver dag med mange grøntsager og en masse tofu. Det er jo billigt her – fx et kilo noget a la skovsvampe koster ca. 1 krone. Det ville være nemmere at være lige så sund derhjemme, hvis vores grøntsager også kostede så lidt…
Jeg har fået en kinesisk is-te stort set hver dag. Det kan ikke være helt sundt, men jeg fik en enkel første dag og sagde, at det smagte godt. Derefter har Xiaoxias mor købt flere kasser, så der er nok. Det er virkelig sødt af hende. Meeen det var næsten for meget til sidst.
Min yndlingsret i Kina! Det hedder “Crossing the Bridge Noodles”. Der ligger en gammel historie bag dette, som lyder nogenlunde sådan her: Der var engang en studerende, som læste op til en endelig eksamen på en lille ø. Hans kone kom med frokost til ham hver dag, men når hun nåede over på den anden side af broen, var maden blevet kold. Hun fandt senere ud af, at en kæmpe skål med varm suppe toppet med en smule olie ville hold på varmen, og så kom kunne manden selv komme resten af fyldet (grøntsager og kød) i suppen, når han skulle spise… Cute story.
Mmmh, og endnu en favorit: Bubbletea med mango-smag. Jeg har efterhånden fået et par stykker med en masse forskellig smag – med og uden sojamælk. De koster kun mellem  4-7 yuan her, mens man skal af med 35-45kr i Danmark! Det er jo vanvittigt. Men jeg køber dem stadig. Det smager jo skønt. (Og så er det jo kun, når jeg er forbi København eller Odense, at jeg får sådan en, så det er okay)
Der er flot gå igennem den gamle bydel, og vi var der ret tit for at handle eller bare for at gå en lille tur. Jeg har ikke set nogen turister i denne by, men jeg har lagt mærke til mange kinesiske muslimer. Det siger nok sig selv i denne del af Kina, men det er ikke lige noget, jeg har tænkt på hjemmefra. Landet er simpelthen så stort, så man kan mærke forskellen mellem vest og øst. En væsentlig forskel er maden! Yunnan er fx kendt for de risnudler, som jeg lige har skrevet en lille historie om, og en speciel type bambus. Mens Shanghai er kendt for at tilberede meget sød mad. Selv deres chili er sød.
Inde i den gamle by kan man se kinesisk teater hver aften med dans, sang og “storytelling” – selvfølgelig på kinesisk. Men det er stadig underholdende, og så har jeg nok fokuseret mere på scenografien i forhold til de andre. Der er også tidspunkter, hvor skuespillerne kommer ud til publikum, som sidder ved borde, og deler præmier ud til dem, der er med på at sige noget fjollet i mikrofonen.
20km væk fra byen ligger Yangzidong Swallowcave. Man kan vælge at gå udelukkende på grottens stier eller tage en båd noget af vejen. Det er så flot derinde, og jeg synes, det er helt vildt, hvad naturen kan skabe helt selv. Med lidt fantasi kan man spotte elefanter og andre billeder i “væggene”. Men det vilde for mig er, at der rent faktisk er folk, som frivilligt stiller op til at kravle op til toppen for SJOV?! Uden net, livline eller noget som helst. Jeg har set en mand kravle deroppe med en lommelygte i munden og intet andet!!
Yuangyang Hani Terraced Field. Det her hører ikke til Jianshui, men det har er den sidste tur, vi har været på inden vi fløj til Shanghai – hvor vi er nu. Det tog tre timer hver vej i bil for at komme hen til dette bjerg. Vi gik 40 minutter op og ned af bjerget for at nå frem til denne udsigt. Mine ben begyndte at ryste helt vildt, som jeg aldrig har prøvet før – også da vi kom hjem, hver gang de lå udstrakte. De gør faktisk stadig ondt i dag, og det tre dage siden…
Dette indlæg blev udgivet i Kina, Rejse. Bogmærk permalinket.

Et svar til Forkælet i tre uger: Jianshui

  1. Pingback: Merry Christmas! |

Skriv et svar